Austatud kunstisõbrad!

On aeg 2023. aastale joon alla tõmmata. Lõppev aasta kujunes meie galeriile vägagi rõõmsaks ja edukaks. ✨ Toimus kaks mahukat ja ühtlaselt kõrgetasemelist, palju üllatusi ja ilusaid hinnarekordeid pakkunud Eesti kunsti oksjonit, mitu eriilmelist isikunäitust, lisaks muidugi juba traditsiooniks saanud, Äripäevaga koostöös korraldatav väike heategevuslik kunstioksjon, mille tuluga toetasime Sünnitusmajade Fondi.
Kevadel tähistasime suure, erakogudel põhineva ülevaatenäitusega 🎨 Eduard Wiiralti 125. sünniaastapäeva, publiku ette õnnestus tuua mitmeid haruldasemaid Wiiralti teoseid. Näitus pälvis rõõmustavalt suure publikumenu, kuraator Mai Levini ülihuvitavad ja põhjalikud ringkäigud näitusel tõid galeriisse hulganisti kunstihuvilisi.
Meie sügisene suur eriprojekt oli aga seotud Haapsalus asuva Evald Okase Muuseumiga, nimelt korraldasime selle muuseumi renoveerimise toetuseks mahuka ja vägagi eduka 🎨 Evald Okase teoste sihtotstarbelise näitusmüügi. Välja oli pandud suur osa muuseumi kogusse kuuluvaid kunstniku šedöövreid, mida huvilised soetada said ja neid huvilisi oli tõesti meeldivalt palju. Andsime selle näitusmüügiga muuseumi renoveerimise toetuseks tubli tõuke. Meie sügisoksjonilgi olid teiste seas edukad mitmed just selle muuseumi toetuseks välja pandud Evald Okase teosed.
Jätkasime sel aastal ka 2022. aastal alguse saanud abstraktset kunsti tutvustavat näitustesarja, selle sarja raames toimus tänavu kolm isikunäitust – delikaatne ja õrn Virge Jõekalda, oma isikupärase kollaažitehnika välja töötanud 🎨 Bruno Sõmeri ja loomulikult praegune, mahukas läbilõige mitmekülgselt andeka, nii Eestis kui Rootsis tegutseva 🎨 Marje Taska poole sajandi jooksul loodud joonistustest, akvarellidest ja muidugi graafikast.
Tõenäoliselt on oluline selgitada, miks oleme valinud fookusesse just abstraktse kunsti. Põhjus on tegelikult lihtne – abstraktsioonid on omal moel ajatud, teosed annavad alati tõlgendusvabaduse, vastavalt meeleolule ja tunduvad olevat publiku huviorbiidis, sobides dekoratiivse elemendina suurepäraselt nii büroodesse kui ka kodudesse. Pealegi on XX sajandi alguses ning keskpaigas valminud abstraktsioone väga vähe säilinud ja need, nagu ka 1960-1970. aastatel valminud tööd väärivad tõsist tähelepanu.
Muidugi ei pühendu me edaspidi täielikult abstraktsele kunstile, aga see näitusesari kulgeb kindlasti läbi mitme eeloleva aasta. Uute näituste osas on läbirääkimised juba käimas, aga oleme avatud ka uutele huvitavatele pakkumistele.
Nüüd aga – aasta kõige lühemad päevad on koos talvise pööripäevaga selleks korraks selja taga ja liigume taas koos valguse poole. Libisegem siis lõbusalt uude, edukasse ja õnnelikku aastasse, uute kohtumisteni meie galeriis!