Virge Jõekalda retrospektiivnäitus “MINU AED ” 21.04.2023 – 20.05.2023

Virge Jõekalda retrospektiivnäitus “MINU AED ” 21.04.2023 – 20.05.2023

Austatud kunstisõbrad!

Meil on au paluda Teid järjekordsele näitusele.

Reedest on avatud kunstigaleriis Vernissage graafik Virge Jõekalda retrospektiivnnäitus MINU AED, et korraks seisatades heita koos kunstnikuga pilk üle õla tagasi, sest edasiminekuks on ju ikka kasulik senitehtut aeg-ajalt üle vaadata.

Virge Jõekalda (1963) tuli  Eesti kunstiellu kiirelt ja kindlalt peale ERKI lõpetamist 1988. aastal. Isikunäituste, rahvusvahelistel näitustel osalemiste ning saadud tunnustuste loetelu on nüüdseks muljetavaldavalt pikk. Samas näib, nagu oleks ta loomingu ja selle niisugusel tasemel esitamisega mängeldes toime tulnud. Mingi võluv kergus on tema olekus ja töödes – kergus, mis ei tähenda pealispinnalisust, hoopis vastupidi.

Kuivnõel, mida Virge Jõekalda algusest peale eelistanud on,  on üks vanimaid ja enimkasutatud graafikatehnikaid. Selle võlu seisneb vahetuses, käe liikumises ja surves, mida vahendab paberile trükitud joon. Meistri käsi teab, mida ta teeb ja mida joon väljendama peab, kuid improvisatsioongi pole välistatud. Kuivnõela on sageli kasutatud koos mõne teise tehnikaga, ka Virge Jõekalda on seda vahel monotüüpiaga ühendanud. Kunstnik on leidnud oma isikupärase tee tehnikas, mis pakub rohkem võimalusi, kui esmapilgul arvata võiks.

Virge Jõekalda käesoleval ülevaatenäitusel  MINU AED on väljas 35 suurepärast teost ning näitus jääb huvilistele kunstigaleriis Vernissage avatuks kuni 20. maini 2023, aadressil Olevimägi 16, Tallinn, T-R 11-18, L 11-15.

Soovime Teile rõõmsat kevadet ning ootame Teid näitusele!

Aitäh fotograaf Endel Apsalonile jäädvustuste eest!